Q: A jogger runs at an average speed of 5 m/s for 3 minutes, then finishes with an average speed of 4 m/s for 2 minutes What is his average speed in m/s for the run?

Write your answer...

Submit

Still have questions?

Continue Learning about Math & Arithmetic

4.6ms

The jogger's average speed is 6 miles per hour.

If a jogger jogs around a circular track with a diameter of 275 meters in 14 minutes his average speed (pace) is 1.0285 meters per second.

1.385 kilometres per hour

18.75 km / hr.

Related questions

4.6ms

The jogger's average speed is 6 miles per hour.

If a jogger jogs around a circular track with a diameter of 275 meters in 14 minutes his average speed (pace) is 1.0285 meters per second.

The total displacement of the jogger can be found by adding up the individual displacements from each segment. The displacement for the first segment is (5 m/s) * (4 minutes) = 20 meters. The displacement for the second segment is (4 m/s) * (3 minutes) = 12 meters. Therefore, the total displacement is 20 meters + 12 meters = 32 meters.

The total distance covered by the jogger is the sum of the distances covered in the first 3 minutes and the last 2 minutes. Using the formula distance = speed × time, the total distance is 5 m/s × 3 min + 4 m/s × 2 min = 15 m + 8 m = 23 m. The total time taken is 3 min + 2 min = 5 min. Therefore, the average speed is total distance / total time = 23 m / 5 min = 4.6 m/s.

1.385 kilometres per hour

18.75 km / hr.

Displacemant = Velocity x Time First D1 = 5 x 4 x 60 = 1200 m Then D2 = 4 x 3 x 60 = 720 m Total displacement = D1 + D2 = 1920 m

6.4 kph

His pace is about 7.46 mph or 12 km/h

6 km in 45 minutes = 6/45 = 0.133 km per minute.

To find the total displacement, we need to calculate the total distance covered in each segment. In the first segment, d1 = 5 m/s * 4 min = 120 m. In the second segment, d2 = 4 m/s * 3 min = 60 m. Thus, the total displacement is the sum of the two distances: 120 m + 60 m = 180 m.