Q: Two cyclists leave a park and ride in opposite directions one averaging 9 mph and the other 11 mph If they have two way radios with a 5 mile range for how many minutes will they remain in radio?

Write your answer...

Submit

Still have questions?

Continue Learning about Music & Radio

Practical Answer If the distance between Earth and Venus is to be maximum, then the two planets would have to be on opposite sides of the Sun. There would be no way to send radio waves to Venus in this situation as the waves cannot travel through the Sun. So, in reality, this question has no answer.Theoretical Answer For the sake of curiosity, lets assume the waves travel through the Sun in a straight line.: Earth's average distance from the sun = 93,000,000 miles Venus' average distance from the sun = 67,200,000 miles Max separation (opposite directions from the sun) = 160,200,000 miles Speed of radio (light) = 186,282 mi/sec Time for a radio or radar return = 2 x (160,200,000 / 186,282) = 1,720 seconds = 28-2/3 minutes(rounded)

378432000 minutes

25 minutes

To prepare for a New Year’s parade, John practiced marching and playing his tuba for 15 minutes. He took a break and then practiced 25 more minutes. How many minutes did Jordan practice in all?

Exactly 90 minutes, not including the organ pre-show (15-20 minutes) and walk-out music (5 minutes).

Related questions

14 hours 42 minutes averaging 65 mph

A month can have 28 to 31 days. Averaging these out, 22000 minutes = 0.502 months, approx.

3 hours 20 minutes.

107 hours 41 minutes at an average of 65 mph

To find when the cyclists will be 10 miles apart, you can set up a distance equation. Since they are traveling in the same direction, the relative speed at which they are moving apart is 15 - 12 = 3 mph. So, the time it will take for them to be 10 miles apart is 10 miles / 3 mph = 3.33 hours.

About 131 hours 36 minutes averaging 65 mph

About 9 hours 13 minutes averaging 65 mph

Never, since they are travelling in opposite directions.. . . but probably not the one the algebra book's authors intended....If you assume that "opposite directions" means the cars are travelling towards each other, their closing speed (i.e. relative speed) is 105 mph. That means they'll meet in 100/105 hours, or slightly more than 57 minutes.

Multiply it out, one at a time. The first cyclist at 7 MPH... well, 120 minutes is 2 hours (120 minutes divided by 60 minutes in an hour)... so after 2 hours they would have gone 14 miles. The other is going 8 MPH for 120 minutes, so using the same math they would have gone 16 miles. Take 14 miles plus 16 miles = 30 miles. So your answer is 30 miles.

3 hours 32 minutes averaging 65 mph.

About 1 hour 30 minutes averaging 65 mph.

37 hours 8 minutes averaging 65 mph.