Best Answer

The speed of a boat that travels 10 miles in 30 minutes is 1/3 miles per minute.

Formula

s=d/t

s=10/30

s=1/3 mile per minute

Q: What is the speed of a boat that travels 10 miles in 30 minutes?

Write your answer...

Submit

Still have questions?

Continue Learning about Other Math

Let boat speed = X and current speed = Y Downstream speed = boat speed plus current speed = X + Y Upstream speed = boat speed minus current speed = X -Y Downstream speed = 2 miles divided by 3 minutes = 2/3 miles per minute Upstream speed = 2 miles divided by 15 minutes = 2/15 miles per minute X + Y = 2/3 X - Y = 2/15 add equations 2X = 2/3 + 2/15 = 10/15 + 2/15 = 12/15 = 4/5 divide by 2 X = 4/10 = 2/5 use second equation and find Y as X -Y = 2/15 2/5 - Y = 2/15 6/15 - Y = 2/15 Y = 4/15 = current speed = 0.266 miles per minute

If the miles are nautical ones, then it takes (3)/(the boat's speed in knots) hours. If the miles are statute ones, then it takes (2.6053)/(the boat's speed in knots) hours.

30 km/h

Time = Distance/Average speed = 115/100 = 1.15 hours or 1 hour and 9 minutes.

Boat WRT land, downstream 10 + 8 = 18 KMH Boat WRT land, upstream 10 - 8 = 2 KMH Boat WRT water 10 KMH

Related questions

It would be 20 MPH.

The average speed is(4 x the number of nautical miles the boat traveled in that time) knots.

5580+1/3

Time = Distance/Speed = 10 miles/20 miles per hour = 0.5 hours or 30 minutes.

25 miles.

5 miles

11 mph

hm

25 miles

Information about the speed of the car provides no information whatsoever about the speed of a boat!

The rate of crossing depends on the speed the boat is traveling, not on the distance it has to travel. 25 miles could probably be crossed in approximately forty-five minutes or less.

Let boat speed = X and current speed = Y Downstream speed = boat speed plus current speed = X + Y Upstream speed = boat speed minus current speed = X -Y Downstream speed = 2 miles divided by 3 minutes = 2/3 miles per minute Upstream speed = 2 miles divided by 15 minutes = 2/15 miles per minute X + Y = 2/3 X - Y = 2/15 add equations 2X = 2/3 + 2/15 = 10/15 + 2/15 = 12/15 = 4/5 divide by 2 X = 4/10 = 2/5 use second equation and find Y as X -Y = 2/15 2/5 - Y = 2/15 6/15 - Y = 2/15 Y = 4/15 = current speed = 0.266 miles per minute