Best Answer

7 hours !

More answers

Lvl 1

1

Q: How long would it take a cyclist to cover 175 miles cycling at a speed of 25 mph?

Write your answer...

Submit

Still have questions?

Continue Learning about Math & Arithmetic

1/18

W/4 mph

The average speed for the entire trip is 9mph.

An hour is 60 minutes, so the cyclist would travel 2.4 x 6=14.4 mph (miles per hour)

8.35 miles per hour

Related questions

Time = Distance/Speed = 45m/15mph = 3 hours.

1/18

W/4 mph

Depends on the speed your cycling at...

The average speed for the entire trip is 9mph.

An hour is 60 minutes, so the cyclist would travel 2.4 x 6=14.4 mph (miles per hour)

The average speed is 8 and 8/9 mph.

well, it would depened on the speed of the bike, but say ur going 15 mph, just multiply that by 8 to get ur answer. 15x8=120 miles in an 8 hour day

After three hours the first cyclist is 6 x 3 = 18 miles ahead. The speed of the second cyclict, when he starts, is 4mph relative to the first. So it will take him 18 miles/4mph = 4.5 hours to close the gap.

In all he will cover 40 km. To do so at an average speed of 10 kph means his total journey will take 4 hours. He has taken 3hr 20 min for the first part (30km @ 9kph), so he has 40 min to cover the final 10km. Required speed is therefore 10 x 60/40 ie 15 kph.

ANSWER # 1 It looks like cyclist #2 is out to catch cyclist #1. Our #2 cyclist is starting out 3 hours later than cyclist #1, and is traveling at 10 mph versus the 6 mph of cyclist #1. There are a couple of ways to solve this one, so there is no "right way" to do it. Opting for an easy one, let's think of it this way. Think of it like both cyclists are going the same speed, the 6 mph. Yes, our trailing cyclist can't ever catch the lead cyclist, but this is a short cut, okay? If both cyclists ride, the space between them neither increases or decreases. Here's the scoop. It's the space between them that we're gonna look at. That space is 3 hours long. Here's the thinking. Cyclist #2 is going faster than #1 by 4 mph, and that is the "extra" speed that our #2 cyclist is using to close the gap, to make up that 3 hours. If cyclist #2 is going to make up 3 hours at 4 mph (the differential speed), how much ground is he going to have to make up? Well, cyclist #1 is riding at 6 mph for 3 hours to create the gap. That's 6 time 3 or 18 miles that cyclist #2 is going to have to make up. And our #2 guy is going to have to make up the 18 miles at 4 mph (the differential speed). How long is it going to take him? The 18 miles divided by 4 mph equals 4 ½ hours. Presto. It will take our #2 cyclist that 4 ½ hours to catch up to cyclist #1. If we want to check our work, take cyclist #2's 10 mph speed and multiply by 4 ½ hours and we'll see that he has to ride 45 miles to catch cyclist #1. Let's see what happens for cyclist #1. This cyclist will be riding for 4 ½ hours plus the 3 hour head start. That's 7 ½ hours of riding at 6 mph. The 7 ½ times 6 equals 45 miles. Check! We're good here! ANSWER # 2 1st = 6(x +3) ......... 2nd = 10x 10x = 6(x+3) x = 4 (1/2)

8.35 miles per hour