Q: If Two cyclist start from the same point and ride in opposite directions One cyclist rides twice as fast as the other In 3 hours they are 81 miles apart What is the rate of each cyclist?

Write your answer...

Submit

Still have questions?

Continue Learning about Math & Arithmetic

If they are traveling in opposite directions, then they are traveling away from each other at a speed of 95 miles per hour. 380/95=4 They have been traveling for four hours.

Multiply it out, one at a time. The first cyclist at 7 MPH... well, 120 minutes is 2 hours (120 minutes divided by 60 minutes in an hour)... so after 2 hours they would have gone 14 miles. The other is going 8 MPH for 120 minutes, so using the same math they would have gone 16 miles. Take 14 miles plus 16 miles = 30 miles. So your answer is 30 miles.

Two cyclists start biking from a trail's start 3 hours apart. The second cyclist travels at 10 miles per hour and starts 3 hours after the first cyclist who is traveling at 6 miles per hour. How much time will pass before the second cyclist catches up with the first from the time the second cyclist started biking? A. 2 hoursB. 4 Â½ hoursC. 5 Â¾ hoursD. 6 hoursE. 7 Â½ hours AnswerThe distance the 1st cyclist travels is 6(3+t) miles, andthe distance the 2nd cyclist travles is 10t miles...where t=the number of hours since cyclist #2 starts.Now solve: 6(3+t)=10t ==> 18+6t=10t ==> 18=4t ==> t=4.5 hrs==> 4.5 hours = 4 hrs 30 minutes

After 1 hour, Linda will be 7 miles from the starting point, and Dave will be 9 miles away from that point but in the opposite direction. So they will be exactly (9+7=) 16 miles apart after 1 hour. They are moving apart at a rate of 16 mph. After 1.5 hours they will be exactly 24 miles apart.

1/18

Related questions

John can run six miles per hour and Bill can run four miles per hour. If they run in opposite directions for two hours, then how far apart will they be?

Going in opposite directions, they separate at the rate of (90 + 120) = 210 miles per hour.They are 735 miles apart after (735/210) = 3.5 hours.

3.5 hours [A+]

If they are traveling in opposite directions, then they are traveling away from each other at a speed of 95 miles per hour. 380/95=4 They have been traveling for four hours.

Multiply it out, one at a time. The first cyclist at 7 MPH... well, 120 minutes is 2 hours (120 minutes divided by 60 minutes in an hour)... so after 2 hours they would have gone 14 miles. The other is going 8 MPH for 120 minutes, so using the same math they would have gone 16 miles. Take 14 miles plus 16 miles = 30 miles. So your answer is 30 miles.

... this is easy :l you need to do your own homework but I'll help :l 63 mph x 3 hours = ? 189 Miles Traveled 72 mph x 3 hours = ? 216 Miles Traveled They are traveling opposite directions so you add them together. 189 Miles + 216 Miles = ? 405 Miles Apart.

Two cyclists start biking from a trail's start 3 hours apart. The second cyclist travels at 10 miles per hour and starts 3 hours after the first cyclist who is traveling at 6 miles per hour. How much time will pass before the second cyclist catches up with the first from the time the second cyclist started biking? A. 2 hoursB. 4 Â½ hoursC. 5 Â¾ hoursD. 6 hoursE. 7 Â½ hours AnswerThe distance the 1st cyclist travels is 6(3+t) miles, andthe distance the 2nd cyclist travles is 10t miles...where t=the number of hours since cyclist #2 starts.Now solve: 6(3+t)=10t ==> 18+6t=10t ==> 18=4t ==> t=4.5 hrs==> 4.5 hours = 4 hrs 30 minutes

The duration of Death of a Cyclist is 1.47 hours.

4 hours (goose) and 10 hours (heron)

Assuming you want to know how long before the second catches up with the first: After 3 hours the first cyclist has travelled 3 x 6 = 18 miles Second cyclist is travelling at 10mph, so in every hour he does 10-6 = 4 miles more. So to catch up the 18 miles between the two will take 18 / 4 = 4.5 hours = 4 hrs 30 mins

Never, since they are travelling in opposite directions.. . . but probably not the one the algebra book's authors intended....If you assume that "opposite directions" means the cars are travelling towards each other, their closing speed (i.e. relative speed) is 105 mph. That means they'll meet in 100/105 hours, or slightly more than 57 minutes.

After 1 hour, Linda will be 7 miles from the starting point, and Dave will be 9 miles away from that point but in the opposite direction. So they will be exactly (9+7=) 16 miles apart after 1 hour. They are moving apart at a rate of 16 mph. After 1.5 hours they will be exactly 24 miles apart.