0

# If you drive one mile at 30 mph and one mile at 40 mph what is your average speed for the two miles?

Updated: 12/21/2022

Wiki User

11y ago

While this seems straightforward by taking the average between 30 and 40 (35 mph), the answer is more complex, because LESS TIME is spent driving at the FASTER speed than at the SLOWER speed.

Using only Englishmeasurements, the average speed is computed as the formula Va= (d1+d2)/ (t1 + t2):

1 mile at 30 mph - time is 1/30 hour or 2 minutes.

1 mile at 40 mph - time is 1/40 hour or 1.5 minutes.

Total distance traveled = 2 miles

Total time elapsed = 3.5 minutes

Average speed = 2 miles / (3.5 minutes) = .5714 miles per minute = 34.3 mph

--------

If the question had been phrased as "one MINUTE at 30 mph and one MINUTE at 40 mph", then the answer would indeed be the obvious average speed of 35 mph.

Wiki User

11y ago

Earn +20 pts
Q: If you drive one mile at 30 mph and one mile at 40 mph what is your average speed for the two miles?
Submit
Still have questions?
Related questions

### If you drive 12 mile in 25 minutes how many miles per hour is this?

This is an average speed of 28.8 mph

### If you drive one mile at 30 mph how fast do you have to drive the second mile if you have to average 60 mph for the two miles?

Yes, you can. If the average speed for the first mile is 30 mph, and the average speed for the second mile is 90 mph, then 30+90=120/2=60. You need to solve the equation for average speed, not time. You can't. 1 mile @ 30mph = 2 minutes 60 mph for 2 miles = 2 mintes thererfore you cannot go fast enough (or you could go infinity mph)

### Average speed for a four minute mile?

A 4-minute mile means an average speed of 15 miles per hour.

### What is the average speed of a 14 minute mile?

This is an average speed of 4.3 miles per hour.

### If you run one mile drive ten miles and travel sixty miles by boat what is your average speed if each activity took 2 hours?

The average speed is determined only by the total distance traveled and the total time. Thus, the average speed is: (1+10+60) / 6 = 11.83 mph

### Jenna finished a 2 mile race in 15 minutes what was her average speed in miles per hour?

Jenna's average speed was 8 miles per hour.

### How many miles per minute for 15 minute mile?

A 15-minute mile equates to an average speed of 0.067 miles per minute.

### At an average speed of 60 mph how long wll it take you to drive 375 miles?

1 hour = 60 minutes60 miles / hour = 60 miles / 60 minutes = 1 mile / minute375 miles ---> 375 minutes = 6hours15minutes

### How fast is a 14 min mile?

A 14-minute mile equates to an average speed of 4.3 miles per hour.

### How many miles per hour is a 12.58 min mile?

This is an average speed of 4.77 miles per hour.

### How far of a drive is 139 miles?

The distance of a 139 mile drive is 139 miles. At an average 70 mph, it will take you around two hours.

177