Best Answer

5 metres per second squared

Q: If a car accelerates from 5 m per second to 15 m per second in 2 seconds what is average acceleration of the car?

Write your answer...

Submit

Still have questions?

Continue Learning about Algebra

If you walk quickly but do not run you can average 6 feet per second or 15 x 6 = 90 feet in 15 seconds ( home plate to first base)

27 fps

If an object moves 50 meters in 5 seconds, its average speed is 50/5 = 10 meters per second.

You need to know one other thing to answer this question. The acceleration of the braking. The formula is: t=v/a where t is the time, a is the acceleration and v is velocity. For example, in a regular car, to stop from 65 mph (95.3 ft/sec) at a deceleration of 1G (32 feet per second²) would take 2.98 seconds. Incidentally, it would take 142 feet to stop ( formula s=½at² where s is distance).I assumed you are asking this as it relates to a car. 1G is a very good average braking acceleration for a car.

Well, roughly, it depends on weight, but not at first. Initially you fall at the acceleration of gravity at 32 feet per second per second. Velocity is acceleration x time and you reach a terminal velocity of about 110 mph depending on weight, or about 160 feet per second. Thus it takes 160/32= 5 seconds to reach that speed; then the sped is constant due to (drag) at 160 feet per second. You would have traveled s = 1/2 accel x time squared = 32/2 x 5x5 = 400 feet. You have 5600 feet to go and s = vt = 5600; t = 5600/160 = 35 seconds. Total time is 35 + 5 = 40 seconds

Related questions

The acceleration of the body is 3 m/s²

Average acceleration is the amount of acceleration per unit of time that a thing or an object undergoes. It is simple to discover. To find the average acceleration, we need only find out how much acceleration occurred and over what period of time. If we have the starting and the ending speeds, then by subtracting them we can find the chane of acceleration. Then we can divide that acceleration by the time it took to occur. The eagle in our example accelerates from 15 m/s to 22 m/s over a period of 4 seconds. His total acceleration was 7 m/s (22 m/s minus 15 m/s = 7 m/s), and, since it took 4 seconds to increase his speed by 7 m/s, the average acceleration is the total acceleration divided by the time it took to happen (as was stated). The average acceleration is 7 m/s divided by 4 seconds or 1.75 meters per second.

If the acceleration was constant (15 + 25) /2 = 20 (time does not figure into the averaging at all!)

So acceleration is an increase of speed every second. The increase of speed was 9miles/sec and this was over 3 seconds. Therefore there was an acceleration of 3 miles/second every second i.e. 3m/s2

3 / 12 = 0.25 miles/second2.

3 m/s2

8.44 ft/s^2

The car accelerates an average of 7.5 mph per second. It increases its speed 7.5 mph for every second that it accelerates. The car accelerated from zero to 60 mph in 8 seconds. If we wish to find out how fast it accelerated, we need to divide its acceleration (final speed minus initial speed) by the amount of time that it took to get going that fast. In this case, 60 divided by 8 equals the answer 7.5 mph/sec.

60.912 meters in that time

So it's acceleration is 4m/s2. So at any point because it says uniformly, it will be accelerating at 4m/s2 each second

Speed = (initial speed) plus (acceleration) x (time) = 0 + (5) x (3) = 15 meters per second.

The question does not specify how many seconds it accelerates for so I would suggest that the answer is 300,000 km per second (approx).The question does not specify how many seconds it accelerates for so I would suggest that the answer is 300,000 km per second (approx).The question does not specify how many seconds it accelerates for so I would suggest that the answer is 300,000 km per second (approx).The question does not specify how many seconds it accelerates for so I would suggest that the answer is 300,000 km per second (approx).